19 december 2008

Apropå krisjulen 2008

Ack, var blev du av, du ljuva börsraket
som upp mot himlen steg i evighet?
Du alla dumma drömmar lömskt förgyllde
och spekulanters fickor överfyllde.

En dag var festen slut, vi vet ej hur;
av glittret plötsligt blev en stormig skur
med krasch, konkurs, panik och krispaket;
slut var det med din falska säkerhet.

Krediten tappade sin värdighet,
den blev till simpel skuld och sårbarhet
och undergår nu bister bantningskur
- för somliga sker den i gallerbur.

Ack, var blev du av, du ljuva börsraket
som steg mot himlen i all evighet?
Din sorgligt slocknade likviditet
för snopna barn nu ställer till förtret

med alldeles för hårda julpaket.

4 kommentarer:

Tirth International Terror Organisation (TITO) sa...

Upp trälar uti alla stater,
som hungern bojor lagt uppå.
Det dånar uti rättens krater,
snart ska utbrottets timma slå.
Störtas skall det gamla snart i gruset.
Slav stig upp för att slå dig fri!
Från mörkret stiga vi mot ljuset,
från intet allt vi vilja bli.

Upp till kamp emot kvalen
Sista striden det är,
ty Internationalen
åt alla lycka bär


Vi saknar den kritiska massan idag - den lär komma i smaband med depressionen nästa år!
Har även lämnat ett inlägg till din Bleiburg-artikel!

Johan Selander sa...

"Terror Organisation"?! Det låter otrevligt. Kräver en förklaring, tycker jag.

No Pasaran ;-) sa...

Hej Johan hoppas jag kan ta bort otrevligheten: Smeknamnet Tito har två troliga härstamningar som aldrig blev klara, utredda eller bekräftade. Ti betyder Du och To betyder Det! Officiellt framställs det att Tito ha fått namnet efter sin organisatoriska förmåga och att han redan då han övertog kom.partiets styre visade sådana egenskaper, enligt ryssar har Tito tillhört däremot KGB och hade i ryska sammanhang alltid kallat sig själv för Valter vilket var hans kodnamn. Detta bekräftade han i alla officiella skrivelser till Moskva under NOB 1941-1945 (trots att han var besviken på pragmatiske Stalin som valde att hylla Cetnik´s under krigets början) men även när han mötte Stalin i Moskva 1945, och även i dagarna kring utbrottet med komintern 1948. Däremot tillhörde Tito en kommunistisk avdelning som har fått särskild utbildning i revolutionsföring gentemot proletäriatets fiender som kallades för tredje internationella terorr organisation men var så långt från skäggiga gubbar i trekvartsbyxor man kunde komma. Vad man menade från början, i sann marxistisk anda, var att intelligensen skulle starta igång arbetarklassen. Leninistiskt sett så skulle denna intelligens, dennna revolutionens dynamit som skulle spränga kapitalismens fördämningar, som han själv sa (fritt översatt) utformas och utbildas av KGB och styras av Komintern. Nazi-Tysklands utveckling och agerande vände det kommunistiska vattnet till en hel annan mölla. Tito återvände till Jugoslavien via Polen och Tjeckien där han arbetade i olika fabriker tillsammans med andra utbildade kommunister med att sprida kommunistiska idéer. Enligt Titos uttalanden tog han aldrig del i spanska inbördeskriget utan var i Polen och Tjeckien och hade uppdrag där under denna tiden. Tito återvände till Belgrad med ett falskt pass med uppdraget från Stalin att ta över kom.partiet och stärka det. Han gömde sig i Vladimir Dedijers (senare ordförande i Russeltribunalen och bäste vän med bl.a. Sartre) hus i Belgrad, en rolig anekdot återberättad av Dedijer själv, som hade stor inblandning i det kommunistiska rörelsen på Balkan, nämligen att hans till synes ovetande mor sa om Tito: Vlado, han där mannen som Djilas tog med sig igår - han är tuffast, du måste vara rädd om honom. Då Dedijer undrade varför fick han följande svar: Ser du inte - hans tandkräm är från Tjeckien, franskt tvål har han och rakvattnet luktar så gott så det måste vara importerat det också!
Sagan om Tito är lång och spännande trots hans diva fasoner har han lyckats med mycket som få hade klarat. Jag ser vissa kroatiska men även serbiska kommentar i din blogg, men även deras vilda härjningar på internet, här och där om att Tito och partisaner var det ena och det andra. Jag kan säga så här: Jag är personligen mycket stolt över att mina morföräldrar var partisaner, att de vågade som enkla balkanbönder (outbildade och okunniga) stå emot den tyskitalienska maskineriet. Jag kommer aldrig sluta beundra deras mod att ställa sig emot något så mäktigt. Medan hela Europas så stolta nationer blev överkörda hade partisanerna en fri territorium i Belgiens storlek. Det tycker jag är mäktigt. Jag kommer aldrig sluta beundra de som stod upp för antifascismen, (som gick inte över till quislingarna trots att de som enkla bönder kunde ha haft det bättre där) alla människors lika värde, bröderskap och enighet. Partisanernas vapen var inte patenterade knivar och Jasenovac och det är man jävligt stolt över.

Johan Selander sa...

Tack för givande berättelse om Tito. Dock är jag fortfarande undrande över att du använder ett organisationsnamn med ordet "terror" i - som om terror vore något gott och eftersträvansvärt. Jag tycker att vi idag har fått nog av terror både från höger och vänster. Våldet står mig upp i halsen.

När helgerna är över ska jag titta närmare på din kommentar till Bleiburg.

Gott, fredligt, nytt år!
Johan