1 september 2011

Haiku


Undanvinden dog.
Revar för höstlig kuling
och vänder på kryss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja kommentera din åsikt och dom så kallade fakta ang Westerplatte.

Du stödjer dig på en hel del ogrundade fakta, först och främst så bröt Sucharski ihop, och det var Dabrowski som ledde försvaret av Westerplatte, den så kallade hjälten ville hissa vit flagg redan efter 2a-3e dagen, villket också gjordes, Dabrowski beordrade genast att flaggan skulle tas ner och så skedde.
Sedan fortsatte försvaret av Westerplatte, det du kallar en hjälte myt är att ta ifrån lagrarna från soldater som verkligen kämpade tappert mot en överlägsen motståndare, anledningen till att dom gav upp var brist på ammunition samt att dom inte kunde ta hand om sina sårade pga att det saknades utsrustning för detta och medeciner.
Du baggatelliserar en del av den Polska historien, dock klarde sig Westerplatte längre än Paris och andra städer och lännder, och det med ca 200 man. Polackerna gav inte upp när landet log i ruiner, det är vad jag skulle kalla för hjältar och hjälte mod, jag tänker inte ens bemöda mig med att beskriva den Svenska hållningen och insattsen under 2a världskriget, du skulle kanske ta en titt på den biten istället för att skriva om saker du inte verkar veta ett dugg om och sen hänvisa till väldigt partiska källor.
Polackerna var hjältar och inte medlöpare som vi Svenskar, titta baea på vad familjen Wallenberg tjänade sin förmögenhet på, bra affärer med Hitler, men det snackas det inte om, endast om en av bröderna som var en så stor hjälte enligt oss Svenskar, jag syftar då på R.Wallenberg som räddade såååå många judar, samtidigt gjorde familjen förmögenhet just på dessa utsatta människors stulna guld etc etc.
Vi ska inte ens tala om dessa så kallade permitent tåg, jag väljer att inte kommentera det.

Polackerna stred på varje front i Europa och även i Afrika, dom respekterades av sina allierade fram till slutet på kriget, då dom blev lurade på sitt eget land och bara blev en bricka i ett politiskt spel mellan stormakterna, ta en titt på första fria Polska pansardivissionen "dom blodiga skjortorna" vid slaget om Falaise vid Normandie, eller slaget om Monte Casino, jag har ett antal exempel till om Polska insattser under andra världskriget.

Jag annser att du som journalist borde veta att man ska kolla fakta och dubbel kola, men det verkar inte vara så, det du skrev om Westerplatte stämmer visserligen till en viss del, resten är rent nonsens och inget annat, jag hoppas du inte känner dig kränkt på något vis av det jag skrivit, det var inte syftet med detta, om jag kränkt dig på något sett så var det inte meningen och jag ber om ursäkt för det.

Mvh
R.W

Johan Selander sa...

Bäste R.W!

När man läser ditt inlägg noga är det svårt att upptäcka vad för faktafel som du egentligen anser att jag har kommit med.

När det gäller major Henryk Sucharski har jag bara skrivit att han var befälhavare, vilket han onekligen var. Polska myndigheter har också hedrat honom genom att begrava honom på Westerplatte. Att det var kapten Dabrowski som ledde mycket av det direkt militära försvaret och bidrog till att upprätthålla stridsmoralen är en korrekt komplettering.

Du säger också att jag stöder mig på "en hel del ogrundade fakta" och kallar mina källor för "väldigt partiska". Som framgår av mina källhänvisningar har jag en polsk, en tysk och två svenska källor: Mirosław Glinski, Westerplatte(Gdansk, 1998), Frank Fischer, Danzig. Die zerbrochene Stadt (Berlin, 2006), Peter Johnsson, Polen i Europa (Stockholm, 2005) samt Smedberg/Zetterling, Andra världskrigets utbrott. Hitlers anfall mot Polen 1939 (Stockholm, 2007). Du får nog tala om vilka mina "ogrundade fakta" är och på vilket sätt mina källor skulle vara partiska.

I övrigt kommer du egentligen bara med en del yviga tyckanden, att jag skulle "bagatellisera" den polska historien, "ta ifrån lagrarna från soldater som verkligen kämpade tappert", etc. För min del tycker jag nog att det framgår av mina tre artiklar om Danzig och Westerplatte att polackerna kämpade mycket tappert men för en militärt sett meningslös sak, vilket var djupt tragiskt.

Slutligen vill jag understryka att jag tar kraftfullt avstånd från dina obehagliga formuleringar om Raoul Wallenberg och de judar han räddade.

Johan

PS
Intresserade läsare kan hitta artiklarna om Westerplatte genom bloggens sökfunktion.