10 april 2008

Apropå elden

Till Olympens vassa topp
god’ Prometheus kila’ opp
för att stjäla varma elden
till oss frusna här i dälden.

Gällde dansk som tibetan,
eskimå och am’rikan,
facklan gick till varje vrå
med fumlig hjälp av IOK.

Bakom murar av polis
den skyddas nu till varje pris
från folk som skriker ”Fritt Tibet!”
och visar aggressivitet.

Det luktar alltför uppenbart
av välkänd, våldsam art.
De borde budskapet förfina
till ”Frihet ock för Kina!”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag heter Christopher Persson och studerar Turism och Resliv på en folkhögskola i Kungsbacka. Jag har under en lång tid varit intresserad av tre saker, nämligen resa, historia och att skriva. Min lärare rekomederade att jag skulle läsa din blogg innan jag började söka praktik platser.

Jag har gjort detta nu och det kändes som om vi har flera gemensamma intressen. Jag undrar nu, med din erfarenhet inräknad, jur tycker du att jag ska gå till väga. Har dy något tips så hade jag varit väldigt tacksam.

Med vänliga hälsningar
Christopher Persson student på Löftadalens Folkhögskola

Johan Selander sa...

Hej Christopher!

Vill man skriva är det bästa råd man kan få: SKRIV! Varje dag. Hela veckan. Och visa upp resultatet för människor som kan kritisera, ställa frågor, komma med förslag. De som bara stryker medhårs har du ingen användning för. Det är en tuff tillvaro och du behöver skaffa mycket skinn på näsan så att du inte tar illa vid dig av ärliga synpunkter.

Och när du fått synpunkter: skriv om! Sitt inte bara och pilla med texten på datorn, släng den första versionen och börja från början! På det sättet upptäcker du hur oändligt många alternativa sätt att skriva det finns. Och du hittar - förhoppningsvis - till slut ditt eget, personliga språk.

Angående praktikplatser är det bara tidningar som jag möjligen kan uttala mig om. Där gäller det att visa upp sig, vara på plats. Det räcker inte med att bara skriva vänligt brev - fast det är också nödvändigt. Känner du någon på en tidning så besök honom/henne. Det bästa är om du kan bli introducerad av honom/henne för den person på tidningen som anställer sommarvikarier. Ha med dig arbetsprover!

Om du inte känner någon på tidningen, skriv till redaktionschefen och be att få komma upp och prata med honom/henne. Lämna då ansökan om praktikplats plus arbetsprover och se till att du gör ett öppet och trevligt intryck.

Och: ge inte upp! Nästa gång du tar kontakt har du redan fördelen av att vara lite känd.

Gott mod och lycka till!
Johan