1 april 2007

Citatet

Folk behöver den trygghet som nationalsång och flagga ger. Och där ligger ingen motsättning till att vara europé. Tvärtom, har vi en stark nationell identitet kan vi med tillförsikt slå oss ner vid det europeiska förhandlingsbordet.

Ségolène Royal, de franska socialisternas presidentkandidat. Läs hela artikeln i SvD 1 april 2007! Om Sverige och svenskarna på Öga och Öra se även Apropå Nationaldagen. Se också artikeln Stopp för Marseljäsen? med åtföljande kommentar av Lars Ryding, Svenska Dagbladet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fransmannens behov nationella inslag beror pa den gigantiska invandring de haft fran muslimska f.d. franska kolonier. Det har bidragit till att den natioanleell sjalvkanslan gatt forlorad, alltfor stor hansyn har tagits till invandrare som inte kunnat anpasse sej och behaller sina muslimska traditioner. Tolerans har vants till att den Franska kulturen foringats, och i manga fororter forsvinnit och muslimska traditioner tagit over. Det har fatt en rekyl, och nu ar det natinalistika partiet nummer 2 i storlek i frankrike. Folk har trottnad pa valdet och upploppen som utfors av arbetlosa massor av unga muslimer. I utlandet ar man radd att resa till Frankrike efter forra sommarens utbredda upplopp i alla delar av landet. Franmannen har trottnat pa att deras tolerans har missbrukats och landet ar under hot fran radikala muslimer som med smygande inflytande kommer att infora mer och mer Sharia lag liknande regler i sina bostadomraden, dar en del fattigare Fransman bor kvar. En del bostadsomraden ar helt kontrollerade av muslimer, poliser vill inte ens aka in dit, som i vissa svenska stadsdelar. Det finns vissa likheter i sverige. / Nils P

Johan Selander sa...

Tack för kommentaren, Nils P. Det som överraskade mig var att även de franska socialisterna nu tydligen är beredda att uppvärdera nationella värden och symboler. På den punkten är väl likheterna med Sverige inte särskilt påfallande.