26 augusti 2006

Segervittring blev dunst av rötmånad

Håller den borgerliga Alliansen på att spela bort valsegern den 17 september? I den senaste Sifo-mätningen är praktiskt taget hela försprånget på sju procentenheter utraderat. Moderaterna backar 4,3 procentenheter!

Det finns egentligen ingen anledning att vara förvånad. Trots att partierna har haft fyra år på sig att komma överens fanns det inget gemensamt valmanifest klart till valrörelsens start. Det är ofattbart att man på det sättet släppte ifrån sig den slagkraft som hade legat i historisk enighet och entusiasm.

Med fastighetsskatten som flaggskepp hade armadan kunnat segla ut till valslaget för fyllda segel och med samövade enheter. Nu blev det en erbarmligt trevande start där ingen visste vad som egentligen gällde och där de egna lämnades att driva vind för våg som ensamma lätta byten för vänsterkartellens vana kapare.

Jag var själv närvarande när Alliansens partiledare i tisdags den 22 augusti mötte väljarna i Kungsträdgården i Stockholm. Det var ett möte arrangerat av Skattebetalarnas förening och Villaägarna. Allt var upplagt för en klang- och jubelföreställning som kunde elda massorna och ge segervittring.

I stället blev det en sorglig uppvisning av halvhjärtade försäkringar, stammande tvekan och skamlig feghet. Av fältropet bidde det en utredning. Och dagen därpå visade det sig att Alliansen inte ens lyckas frysa fastighetsskatten på årets nivå. Det blir skattehöjning nästa år – om Alliansen själv får välja.

Segervittringen förvandlades till en dunst av rötmånad.

Inga kommentarer: