23 februari 2006

Hammar isolerad om äktenskapet

Ärkebiskop K G Hammar har valt att inte underteckna det upprop för äktenskapet som publicerades i Svenska Dagbladet den 22 februari.
Hans pressekreterare Ewa Röllgårdh meddelar på en direkt fråga:"Han har tackat nej till att skriva under uppropet."

Uppropet vill bevara äktenskapet i sin hävdvunna form, d v s som en samlevnadsform mellan man och kvinna. Det är undertecknat av nio kyrkoledare i Sverige. De representerar katolska kyrkan, pingströrelsen, judiska församlingen, islamska samfundet, den evangeliska alliansen samt ortodoxa kyrkan. Två före detta svenska ärkebiskopar har också skrivit på. Det är Gunnar Weman och Bertil Werkström.

I meddelandet från ärkebiskopens pressekreterare heter det också, att K G Hammar visserligen bejakar "att begreppet äktenskap ska förbehållas man och kvinna, vilket han bl a klargjort i en hearing arrangerad av regeringens äktenskaps- och partnerskapsutredning. Däremot har han och uppropets initiativtagare olika utgångspunkter för sitt resonemang och han tycker inte att den process som Svenska kyrkan befinner sig i är betjänt av att han skriver under just det här uppropet just nu."

Inga kommentarer: