8 september 2006

Om Leijonborg försvinner …

Han gjorde vad han kunde – och lite till. En engagerad och energisk Lars Leijonborg mötte de kritiska frågorna om dataskandalen i SVT:s sista partiledarutfrågning på torsdagskvällen (7.9). Allt om detta står redan i tidningarna. Men det finns en annan sida som borde uppmärksammas.

Partisekreteraren Johan Jakobsson har redan lämnat sin tjänst och Lars Leijonborgs ställning ifrågasätts. Kritiken mot dem handlar inte bara om dataintrång och krishantering. Det gäller också partiets inställning i integrationspolitiken.

Partisekreteraren har varit en drivande kraft bakom folkpartiets nyorientering och modiga sätt att ställa svåra frågor. Men en stor grupp inom partiet har aldrig omfattat den nya politiken som ställer ökade krav på t ex invandrarna. Tvingas även Leijonborg bort från partiledningen finns det risk att partiet sjunker tillbaka i den allmänna svenska skyggheten för att diskutera dessa laddade frågor.

Vem skall sedan peka på de uppenbara problemen? Vem skall våga komma med obekväma sanningar och kontroversiella förslag till lösningar? Skall vi verkligen överlämna detta viktiga fält till Sverigedemokraterna? Det vore en svår förlust av vitalitet i den svenska politiska debatten.

Vilken grundinställning vi än har måste vissa frågor ställas. T ex: bör en person som vill bli svensk medborgare någorlunda kunna ta sig fram i samhället på svenska? Hur skall han/hon annars kunna försvara sina demokratiska rättigheter och leva upp till sina lika demokratiska skyldigheter? Om man talar svenska ökar dessutom möjligheterna att få ett jobb med 25 procent.

Bör man sätta in fler poliser i kriminellt belastade förorter där många brottsoffer ropar efter skydd? I dag accepterar vi en brottslighet i dessa områden som ingen annanstans i Sverige.

Är det rimligt att kräva en viss motprestation i form av arbete eller deltagande i kurser, t ex i svenska, för att man skall få vissa bidrag? Kravet på motprestation gäller givetvis såväl svenskar som invandrare. Eller är det inte rimligt?

De spontana svaren är säkert för de flesta genomgående ja. Men många vågar tyvärr inte säga detta högt. Folkpartiet har under senare år i någon liten mån vidgat den fria debatten och givit utrymme för fler att tala om den havererade integrationspolitiken som lämnat tiotusentals människor i utanförskap. Det vore sorgligt om detta modiga arbete skulle omintetgöras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För min egen del är jag ganska skeptisk till folkpartiets spattiga inhopp i debatten om integrationspolitiken. Detta, dels därför att Fp verkar vara ett splittrat, på gränsen till schizofrent parti vad gäller dessa frågor. De "vågade" förslagen har ofta kommit från Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni, själva två personer med invandrarbakgrund. När skall man som etnisk svensk kunna ifrågasätta invandrings- och integrationspolitiken utan att bli beskylld för att vara rasist, eller måste man vara invandrare för att få uttala sig i dessa svenska ödesfrågor? Samtidigt som Fp ibland gästspelar i integrationsdebatten skall man komma ihåg att partiet samtidigt censurerar bort ordet "svenskar" från sin tio-i-topplista över vad man vill ha kvar i Sverige i framtiden, därför att folkpartistiska valarbetare har ansett det vara ett uttryck för främlingsfientlighet. Ett parti som levererar dubbla budskap, med andra ord!

Dessutom skall man hålla i minnet att förslaget om språktest för invandrare presenterades första gången strax inför det förra valet, med en uppföljare strax inför det här valet. Däremellan har det varit märkligt tyst! Det är väl sådant som i vanliga fall brukar kallas för populism?

Nej, tyvärr tror jag inte att något av de etablerade partierna på allvar är villiga att lyfta denna ödesfråga upp på den politiska agendan. Men, det spelar nog inte så stor roll i längden... För inte är väl svenskarna dummare eller mer lättlurade än danskarna, norrmännen eller finnarna, länder där man sedan länge talar öppet om problemen som en allt för frikostig invandringspolitik för med sig. Det är nog bara den svenska saktmodigheten som spökar lite... Men, hur är det nu det står i Matteusevangeliet ? "De saktmodiga skola besitta jorden".

Johan Selander sa...

Tack för Dina tänkvärda synpunkter. Visst är folkpartiet ett splittrat parti. "Att vara liberal är att vara kluven", sade redan Gunnar Helén på sin tid. Men jag tror att de andra partierna egentligen är lika kluvna och därför upplever jag folkpartiets öppna problem som mänskligare och mer hanterbara.

För mig är det viktigt att frågorna kring invandrings- och integrationspolitiken diskuteras öppet och i första hand av partier som är vidsynta och toleranta och inte misstänkliggör hela befolkningsgrupper. Jag är som Du störd av att det är svårt att ifrågasätta den rådande politiken på dessa områden utan att bli kallad rasist.

Jag tror också att saktmodet är en förutsättning för att en sådan diskussion skall leda till något positivt. Saktmod = stillsam och fredlig läggning.