31 juli 2006

Den glömda massakern/Bleiburg

Massakern på 50 000–100 000 kroater som började i österrikiska Bleiburg i maj 1945 är en av de mindre kända hämndaktionerna som följde på krigsslutet. Den utfördes av Titos partisaner och britterna hade en tvivelaktig roll. Precis som under de fyrtio dagarna av terror i Trieste (se min artikel Trieste i Titos grepp, 18 juli).

Bleiburg är en liten by med en gammal borg i södra Kärnten i Österrike. I början av maj 1945 hade brittiska trupper tillhörande åttonde arméns 5:e kår intagit området och upprättat ett högkvarter i borgen.

Samtidigt retirerade de besegrade tyskarna från Jugoslavien norrut in i Österrike och med dem följde en stor del av den kroatiska armén, inklusive kvinnor och barn, som alla flydde för Titos segerrika partisaner.

I dalgångarna strax söder om Bleiburg slog de kroatiska flyktingarna läger. Hur många de var är omstritt. En beräkning talar om cirka 100 000 soldater och 80 000 civila. Enligt kroatiska källor var de ännu fler. Den kroatiska armén hoppades på att kunna kapitulera till britterna och sedan tillsammans med dem få tjänstgöra i en ny kamp, denna gång mot kommunisterna. I brittisk ockupationszon på österrikisk mark kände sig flyktingarna i varje fall säkra för angrepp från de förföljande partisanerna.

Men att kapitulera till britterna visade sig vara lättare sagt än gjort. Britterna avvisade den kroatiske befälhavarens begäran. De krävde att kroaterna i stället skulle kapitulera till partisanerna! En hög militär representant för dessa visade sig redan vara på plats hos britterna. Allt verkade uppgjort i förväg dem emellan. Partisanernas representant lovade att alla som återvände till Jugoslavien skulle behandlas humant och att ingen hade något att frukta. Men om kroaterna inte kapitulerade till partisanerna skulle britterna rent av med vapenmakt tvinga dem till det. Den kroatiske befälhavaren böjde sig för övermakten.

Dagen därpå, den 16 maj 1945, började Titos partisaner beskjuta flyktingarnas läger. Det uppstod panik. ”Några dussin” flyktingar dödades. Men därefter började den påtvingade repatrieringen. Kroaterna sattes i tusental på tåg till den jugoslaviska gränsen. Där blev många skjutna direkt. De flesta skickades emellertid ut på ”dödsmarscher” till läger längre in i landet. Med sammanbundna händer drevs de genom byar och städer, män, kvinnor och barn, utsatta för trakasserier och hån. Efterhand sköts allt fler. I området kring Maribor i nuvarande Slovenien har sentida utgrävningar frilagt 40 000 kroppar. År 2001 meddelade myndigheterna i Slovenien att man hittat sammanlagt 296 massgravar med omkring 190 000 dödade kroater.

Varför är denna omfattande massaker på män, kvinnor och barn så okänd? Det finns flera orsaker. Viktigast är antagligen att den utfördes av en av krigets segrare. Segrarnas brott har endast långsamt framträtt i historieskrivningen. Sovjet och Jugoslavien var västmakternas allierade och många i väst beundrade den kommunistiska krigsinsatsen mot Hitler. Få var så klarsynta som Churchill, som redan under tvisten om Trieste förstod att den nya fronten i Europa skulle gå mellan väst och öst.

I Jugoslavien kom illdåden att blankt förnekas så länge som kommunisterna satt vid makten. Att britterna inte ville gräva för djupt i händelserna är uppenbart. Det var egentligen först med de nya nationerna på Balkan som utredningar och forskning kom igång. Kroatien och Slovenien har gjort stora insatser för att klarlägga sina landsmäns öde.

Sist men inte minst: massakerns offer var kroater. De hade i stor utsträckning samarbetat med tyskarna och den kroatiska staten hade uppstått som en tysk lydstat 1941. Den kroatiska milisen, Ustaša, hade själva utfört massmord på serber och judar. 1945 slog hämndens timme. Då var det inte många som brydde sig om vad som hände med ”tysksympatisörer”.

Numera samlas årligen kroater och sympatisörer i Bleiburg för att minnas ”de kroatiska offer som dog i britternas och deras kommunistiska allierades händer”. Historien har som vanligt blivit politik.

(Källor till denna artikel: Huvudsakligen ett arbetspapper av den brittisk-ryske historikern Count Nikolai Tolstoy, The Bleiburg Massacres, Croatian Heritage Foundation, http://www.serendipity.li/hr/bleiburg_massacres.htm. Även C Michael McAdams Yalta and The Bleiburg Tragedy, University of San Francisco, 1995, http://www.ess.uwe.ac.uk/genocide/yugoslav-hist1.htm Samt: Svein Mønnesland, Før Jugoslavia og etter, Oslo 1992/1999)

Se även:
Utlämnade på Stalins begäran
Kosackernas öde

28 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, detta är ju uppenbarligen en massaker som får ryssarnas illdåd mot polska officerare i Katyn, att framstå som en droppe i havet.

Tack för mycket läsvärt inlägg!

Johan Selander sa...

Tack för Din vänliga kommentar.

Du nämner Katyn-massakern på 4 000 polska officerare. Den har ju, som Du säkert vet, också en speciell historia som kan vara värd att erinra om i detta sammanhang.

Det var tyska trupper som på våren 1943 upptäckte massgraven. Tyskarna påstod att officerarna skjutits av ryssarna efter den sovjetiska ockupationen av östra Polen 1939.

Men ryssarna skyllde ifrån sig och påstod att avrättningarna utförts av tyskarna 1941. Och denna version blev den allmänt accepterade efter kriget, då tyskarna hade noll trovärdighet. Även Nürnbergrättegången slog fast att dåden utförts av tyskar!

Det var först med Gorbatjovs perestrojka som en ordentlig undersökning kom till stånd. Den visade att morden utförts av ryssarna i mars-april 1940, dvs före den tyska ockupationen.

Något officiellt sovjetiskt erkännande av brotten kom emellertid aldrig.

Så Katyn är ännu ett exempel på hur krig dödar även sanningen och hur krigets segrare försöker att dölja sina egna brott.

Källa: Nationalencyklopedin

Anonym sa...

Hittade din sida av en slump och är oerhört tacksam och imponerad att någon tar upp detta glömda ämne.

Medan media i synnerhet alltid rapporterat om serbernas lidanden under WWII, bland annat om koncentrationslägret Jasenovac som är oerhört överdriven, så glöms oftast massakern i Bleiburg bort. Detta var en skam och borde tas upp oftare.

Tack för en bra artikel!!

Johan Selander sa...

Det gläder mig att du uppskattade artikeln, Alen. Jag eftersträvar just att berätta om händelser som av olika skäl varit obeaktade i media och historieskrivning. Segrarna skriver alltför ofta krigens historia utan att bli ifrågasatta.

Anonym sa...

Hej Johan,

Jo, så är det, vinnarna skriver alltid historien. Är dock lite nyfiken, hur snöade du in på detta ämne? Just den här händelsen är väldigt okänd hos gemene man, och tom. historielärarna rycker på ögonbrynen.Har du kroatiskt påbrå? Känner du kroater som berättat om detta?

Själv har jag ägnat oerhört mycket tid på att sprida information om denna händelse och har länge väntat på att en av de stora tidningarna ska sätta sina klor i denna händelse. Hur tror du man ska gå tillväga för att sprida kunskap om Bleiburg-massakern som för mig är en ac de största händelserna under WWII?

Tack återigen!

Johan Selander sa...

Hej igen Alen!

Jag stötte på knapphändiga uppgifter om Bleiburg när jag förberedde mig inför en resa till Trieste. Sedan sökte jag mer info och fann de forskningsrapporter som jag hänvisar till under artikeln. Men informationen (på språk som jag klarar) är mycket kortfattad och uppgifterna delvis motstridande, så man får vara försiktig med vad man påstår.

Nej, jag har inget kroatiskt påbrå. Men jag finner hela Balkans historia mycket givande att sätta sig in i. Alltför få svenskar kan något om Balkan. Det är en stor brist. Så jag önskar dig all framgång i dina ansträngningar.

Det är inte lätt att påverka medieredaktioner, men man måste försöka. Skriv t ex till de stora tidningarnas utrikesredaktörer! Och det är aldrig fel att försöka få in inlägg på insändarsidorna. Sådant kan sprida sig.

Hälsningar
Johan

Anonym sa...

Hej!

Tack för en bra, informativ och neutral artikel om denna avskyvärda händelse (som ingen hitintills stått till svars för).

Anonym sa...

Konstigt att du inte nämner något om massakern i Jasenovac om du nu är så intresserad av balkans historia. Mer än 650 000 serber, zigenare och judar mördades och slaktades på de mest brutala sätten. Man stack ut ögonen på folk, våldtog döttrar inför deras mödrar och belönade de vakter som mördade flest människor och var mest brutala. När t.om SS-generaler beskrev kroaternas grymheter i Jasenovac som epitetet skräck förverkligat är det lätt att förstå vidden av det lidande som det serbiska folket och andra folk blev utsatta för.

Johan Selander sa...

Hej Daniel!

Tack för din - kritiska - kommentar! Förse mig gärna med uppgifter om trovärdiga källor för händelserna i Jasenovac. Att jag skrivit om Bleiburg betyder inte att jag är ointresserad av andra parters förbrytelser.

Bästa hälsningar
Johan

MRSChokolatta sa...

Till Alen ...

Du säger att "Jasenovac som är oerhört överdriven", på vilket sätt menar du att det är överdrivet? Så säger endast den som är sympatisör med förövaren!
Hälsningar från en serb som har haft släktingar som blivit slaktade av U.

Anonym sa...

Hej Johan, vill bara berätta att min far var med i massakern och lyckades överleva efter det att britterna av någon anledning stoppade avrättningarna tillfälligt...två gånger stod han framför gevärspiporna. // Robert

Anonym sa...

Jag är mycket imponerad av denna mängd information som du har samlat upp, Jag har själv Kroatisk påbrå och är mycket intresserad av detta ämne. Detta ämne var fram till mitten av 90 talet nästan helt förbjudet att diskutera och tar man upp det bland historiekunniga framstår man nästan som om man kommer med lögner. Tack för ett bra Inlägg

Anonym sa...

Den är det självklart nödvändigt att berätta att det är precis samma "stackars" fångar - som stred på Hitlers sida, och som höll igång koncentrationsläger i Kroatien.

Självklart synd om civila, men väldigt många romer och serber dog i Jasenovac också.
Att börja ta upp det nu finner jag onödigt för övrigt, och folk som utan skam bär "U" täcknet - vad fan sysslar de med? U står för Ustasa och det är och kommer alltid vara förknippat med Hitlers Nazism, då de var inget annat äm ynkryggar som ville sälja sitt land till någon annan. För övrigt är jag kroat själv, men så förbannat mätt på allt idioti som ska börjas med nu, fins oändligt mycket bevis på vilket sätt Tito's partisaner behandlade civila - och hur Ustaser gjorde, för övrigt värt och nämna är att hade Ustaser lämnat civila så hade inget hänt med de, istället tvingade de med civila till Bleiburg och smyckade ut de till krigsmärken.

Anonym sa...

Bleiburgfältetsmassakern och dessutom hemåterkomstvägan (s.k. Krizni Put eller golgottavandringen)var ett hemskt brott och det är inte diskutabelt alls. Man får däremot inte glömma att Bleiburg är till stor del självförvållad och en direkt resultat av NDH-s fyraåriga äckliga quislingpolitik och ledarskap som bevisade gång på gång att NDH eller oberoende staten Kroatien, varken var oberoende eller ett stat.Man får inte glömma att bleiburgfältet var en samlingsplats för alla quislingar från hela balkan. Då partisanerna omringade enda utvägen ur landet befann sig på Bleiburgfältet en stor mängd folk, där fanns rysska s.k. russiner, cetniks och övriga mindre dominanta quislinggrupper såsom slovenska belogardejci och montenegrinska och serbiska Ljotic-officerare men för dte mesta var dte kroater. Ustasa dominerade dock inte till antalet utan det var mestadels domobraner (alltså den reguljära armén) men ustasja ökända Svarta Legionen drog en häftig propaganda och i stort sett tvingade halva Zagrebs civila befolkning på flykt framför "barnätande" partisaner såsom de framställde dem. Detta gjorde ustasa-soldater för att skapa fri lejd åt landsflyktingen Pavelic och de andra ledande i denna Hitlers marionettstat, som var på flykt till Francos Spanien och de latinamerikanska laglösa länder. När Berlin kapitulerade fortsatte ustasa-nazister att slakta mörda och vägrade lägga ner vapen, troligtvis av ren rädsla att partisaner kunde bete sig mot dem såsom de behandlade tillfånga tagna partisaner och sympatisörer och deras familjer. De trodde troligtvis att Jasenovac och Stara Gradiska och många andra hemska brotten hinner ikapp dem. Detta rättfärdigar inte partisanernas handlande men kan lägga lite nyanser in i den hemska bilden då man inser att en partisan från Bosanska Krajina kunde känna igen sina barns slaktare på Bleiburg. Viktigt att nämna är att ustasjas gav aldrig upp till britterna såsom neofascistiska kroatologer envist påstår utan de fick en kort tillrättavisning av brittiska officerarna att de måste ge upp eller ska de behandlas som banditer och partisanerna kommer ha tillgång till brittiska kanoner (man vet hur glada britter var för nazistiska anhängare efter bombningar av London t.ex.). Ustasoida anhängare ville hemskt gärna överlämna sig till västamkten i hopp om att en neutral och icke-känsloladdad makt ska ta emot dem men britterna blev rädda av just den stora folkmassan och samtidigt spelades ett politiskt spel på högre nivå kring Trieste mellan Tito och västmakter men också om den så kallade Kärnsten-området (KOruska)i Österrike. Man kan läsa bättre i ett bokutdrag av den kroatiska historikerns Goldsteins omfattande verk publicerat delvis i tidskriften jutarnji.hr.
Det tenderas ofta att jämnställa Bleiburg med Jasenovac i dagens kroatiska neonazi-sfärer och klerofascistiska maktens korridorer, /ok - vi hade Jasenovac, men ni hade bleiburg är ett het samtalsdebatt bland högern och vänstern i dagens Kroatien) vilket är omöjligt och fel. Viktigast av allt är att i Jasenovac dog enbart de oskyldiga (alltså judar, romer och motståndare till nazismen), medan det på bleiburgfältet fanns en hel del skyldiga för Jasenovac och många andra hemska tragedier.

Anonym sa...

Hej!
Jag råkade av slumpen se denna blogg när jag sökte information om just Bleiburg, ditt inlägg var verkligen välskrivet och mycket intressant. Själv hade jag inte hört talas om denna händelse före idag och jag tycker verkligen att det var mycket bra fakta i just det som du har skrivit. Jag uppskattar även neutraliteten, som jag från erfarenhet vet är mycket svårt att lyckas skriva med.

Anonym sa...

Jag har lite svårt att känna medömkan faktiskt!
Kroaterna samarbetade med nazityskland i utrotningskriget. Dom slaktade partisanerna. Självklart ville ynkryggarna överlämna sig till engelsmännen! Fullt naturligt att kroaternas offer ville utkräva hämnd! Varför inte??? Det är så det alltid har funkat och alltid kommer att funka!

Jag har absolut inga problem med att slaktarna slaktas! Gillar däremot inte att kvinnor och barn slaktas. Men å andra sidan så gjorde kroaterna det mot SINA fiender så då borde man ta upp det också. Du kaninte begära att offrena skall behandla sina fiender bättre än dom själv behandlats. Period!

Och en viktig poäng! Hämnden SKALL alltid vara värre än det ursprungliga dådet.

Analogt borde man avrättat betydligt fler nazister (SS-soldater främst) än vad man gjorde efter kriget.

Jag tycker du pratar helt verklighetsfrämmande! Landa på jorden!

Nazisterna och kroaterna bedrev ett orättfärdigt utrotningskrig och var hur bestialiska som helst. Vore verkligen förjävligt om offrena inte gav igen!

Anonym sa...

Att massakern inte upprör folk beror främst på att den utfördes av offren mot deras gärningsmän.

Man tycker att det inte är mer än rätt att gärningsmännen får smaka sin egen medicin!

Magnus sa...

Hej Johan och tack för denna upplysande artikel. Jag vill dock vända mig emot en av kommentarerna. Bleiburg är okänt det är sant, men att Jasenovac skulle vara omskrivet i media har inte jag märkt. Jag har faktiskt gjort en egen test. Då och då frågar jag folk som jag pratar med om de känner till Auschwitz och ja det känner nästan alla till. Sen brukar jag fråga om de känner till Jasenovac. Ingen, jag repeterar, ingen svensk jag frågat känner till Jasenovac. Enbart de som har rötter i f.d. Jugoslavien känner till det.

Johan Selander sa...

Hej Magnus!

Du har antagligen rätt i att Jasenovac är i stort sett lika okänt bland allmänheten i Sverige som Bleiburg, även om illdåden i Jasenovac faktiskt i korthet redovisas i Nationalencyklopedin medan de i Bleiburg inte nämns med ett ord.

Det kan därför finnas skäl att skriva även om naziförbrytelserna i Jasenovac. Om du har läst fler artiklar här på Öga och Öra, så vet du att jag alls inte förtiger sådana. Dock tror jag fortfarande att det för många svenskar är en större överraskning att Tito och hans partisaner i ett slags samarbete med britterna också utförde summariska massmord. Jag lyfter gärna fram sådana händelser och samband som stör och komplicerar den allmänt accepterade bilden av vår samtidshistoria.

Med vänlig hälsning
Johan

Anonym sa...

Jasenovac har hänt, människor blev mördade där. Men inte så många som 650 000..det är ett mycket överdrivande tal. I Auschwitz så mördades det lite över en miljon! Hade det mördats så många i Jasenovac så hade nog ALLA vetat vad Jasenovac var. Det troligaste talet ligger runt 20 000 - max. 30 000 fakitskt. Jag vet inte vilka mordsmetoder dom använde sig utav där i Jasenovac, dom skar säkert ut ögonen på människor och våldtog. Men i Bleiburg så dog det runt 200 000 - 250 000, tror ni inte att serberna och ryssarna gjorde minst likadana dåd kanske ännu värre. Av hundratusentals människor så fanns det säkert människor som utsattes för sådana händelser.

Sen att man ska ha rätt till att ge hämnd? hahaha..roligt faktiskt, då gav ju ni serber lite mer "hämnd" än nödvändigt när ni lyckades att mörda och etniskt rensa alla kroater från Bosanska Posavina (norra Bosnien), eller när ni var på krigsstigen i Vukovar vilket ni nästan utplånade, eller när ni mördade 8 000 bosniska muslimer i Srebrenica (glöm inte att Bosniska muslimer ansåg sig vara Kroatiska Muslimer under WWII och de var också alla U), eller bombningen av Dubrovnik, ringer det till i öronen när ni hör Ovcara massakern i Vukovar, Skabrnja massakern vid Zadar? Osijek kanske? NUSTAR KANSKE???, ja..jag kan fortsätta hela veckan så men det räcker, ni fattar. Ni ska fan inte säga ett ord om att ni hämnades för att det föll inte en enda bomb i Serbien eller Montenegro, varken under kroatiska självstänighets kriget eller under bosnienkriget, sen kommer ni att säga "aa men Oluja '95 är krigsförbrytelse ni mördade bla bla bla" ja så händer det när man angriparen, så händer det när man är girig som Serbiska Republiken Krajina var. Vi gjorde vad som krävdes för att försvara våra hem, vårt land och vårt folk. Resultatet, vi fick vårt land, vi har våra hem och vi har ett stolt folk. Vad fick ni? RSK kan ni glömma, så länge kroater är kroater så får ni ingen "republik" i Kroatien, ni kan ju inte ens få det ni finns knappt kvar. BiH då? Visst ni har Republika Srpska, men nu när Karadzic har fångats så kommer RS att utredas, och om det visar sig att RS har bildats med hjälp av krigsförbrytelser så kan ni också gömma RS, det är vad jag har läst i alla fall. Så hämnd är absolut inget ämne ni ska ge er in på, ni har haft hämnd så det räcker i 400 år.

jebitese sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
jebitese sa...

Att handskas med historiska fakta innebär att man ska vara opartisk. Detta har du lyckats med.

Ja kroater mördade serber under WWII - den propagandan har vi hört i över 50 år. Dålig ursäkt för att fortsätta mörda i andra krig.

Skillnaden mellan kroater och serber - kroater mördade dem i läger medan serber mördade kroater i byarna.
Länge leve storserbien av idag
Ps Betala era banklån själv nu

Anonym sa...

haha..vilket "storserbien", alltså, Storserbien är bara en illusion som ni har haft och kommer aldrig att ha..det är något som ni tror finns eller kommer att finnas. Storkroatien har existerat, och ett flertal gånger, senaste gången under WWII, det är ju nog inte troligt att det kommer att bli så igen, men vi bygger inte våran historia på illusioner i alla fall, vi har vår stolta historia. Ni får ta och läsa lite böcker, internetsidor osv. så kommer ni se att eran riktiga historia börjar hos turkarna.

Skillnaden mellan kroater och serber är att kroater var under lydnad av Nazityskland..vem drog trådarna hos er i bosnienkriget eller under kroatiska självständighetskriget? NI SJÄLVA. Det ni som är skyldiga till Vukovar, ni är skyldiga till Skabrnja, ni är skyldiga till Sarajevo, Srebrenica, Prijedor, Dubrovnik, Zadar osv osv..ingen sa till er vad ni skulle göra,, det var era egna beslut inte ryssarna eller greker eller någonannans, utan era.

jebitese sa...

till Anonym sa...
LUGN -Själv kroat
Förstår du inte IRONI med dagens Storserbien - Snart lilla serbien kvar utan kosovo,vojvodina - montenegro redan förlorat

jebitese sa...

Till Klartext! sa...
På dig låter det som om alla offer i bleiburg var gärningsmän - även barnen
Med det antalet som mördades i bleiburg skulle serbien vara utplånat om de hade mördat 5 serber var.
Du porträtterar serberna/partisanerna som änglar - du kanske skulle möta några av deras offer från detta krig och höra andra sidan av historien - den har alltid två sidor om du inte visste.
Du säger att det inte gör något att man mördar mördare - det var kanske det kroaterna gjorde - men tyvärr också oskyldiga offer.

Anonym sa...

hur kommer det sig att ni serber hela tiden snackar om jesenovac. varför berättar ni inte om er egen judeförföljelse??

http://croradio.net/gotovina/viewtopic.php?t=12590

ni snackar också om att kroaterna är nazister. vilka slogs cetniks med fram tills att dom såg att tyskarnas höll på att förlora. då blev ni alla duktiga partisaner.

ps om ni vill veta mer om bleiburg massakern läs operation slaughter house

Anonym sa...

Hej Johan,

tack för din välinformerade och välbalanserade artikel. Tyvärr kan mina landsmän inte berömmas för samma egenskaper, men det lär du upptäcka om du fördjupar Dig i Balkans historia. Tänk bort idioterna och tänk att Du gör alla de snälla, tysta en tjänst!

Min farfar överlevde Bleiburg. Han och en kompis anade vad som väntade och de rymde från skogen. Eftersom han ogärna talade om kriget vet man i familjen väldigt lite om vad han egentligen genomgick, och nu är han avliden.

Jag tror att han var en ganska typisk kroatisk soldat under WWII – inte alls ustaša, utan domobran; han gick inte med i armén av någon politisk övertygelse, utan för att alla hans jämnåriga kamrater gjorde detsamma. De hade lite eller ingen föreställning om nazistisk ideologi (bondsöner...).

Men det är egentligen helt irrelevant vem soldaterna i Bleiburg var eller vad de hade gjort. De hade varit soldater och nu hade de kapitulerat. Varför skulle de avrättas som djur, utan rättgång, utan utfrågning...? Det spelar väl ingen som helst roll om man är serb, kroat, tysk, ryss, marsian eller vet det än vara månde – man är en människa, man är inte länge stridande, man är krigsfånge och borde skyddas av Genevekonventionen.

Sedan förstår jag inte hur mina kära landmän kan envisas med att vara så omogna så att vi ständig måste tävla i vem som lidit mest. Ja, Jasenovac var ett fruktanstvärt, fruktanstvärt brott. Vem förnekar det? Jasenovac-tragedin blir inte mindre bara för att man lyfter fram en massaker genomförd på den armé som stod bakom Jasenovac.

Väx upp någon gång, Sydslavien!

Allt gott till Johan!

Anonym sa...

Tack Johan för en väldigt välskriven och informativ text om Bleiburgmassakern. tyvärr är detta ämne fortfarande omgärdat av censur från den kroatiska regeringens sida. Man påstår fortfarande att det bara var en hämndaktion från partizanernas sida. Men man får inte glömma att många civila och anti kommunister blev avrättade på de mest brutala sätt man kan tänka sig. Min fars två farbröder blev avrättade med kniv och yxa framför ögonen inför sina barn.Och de var inte med i Ustasa.

Om man pratar om hämnd så borde väl alla kroater och muslimer gå fria från det senaste kriget eftersom alla aktioner var hämndaktioner gentemot den serbiska fascismen.

Märk väl att jag tycker att Jasenovac är en skamfläck i den kroatiska historien. Men man bör nog inte vara rädd för kroatiska facsister eftersom en promille stödjer dessa.

Däremot bör man nog fortfarande vara rädd för serbernas fascism där man rehabiliterar cetnikrörelsen, Nikolic får många röster i valet mm.